Formere bærbusker.

Tiden er inne for å lage flere bærbusker. Den metoden som de fleste er kjent med er `grein avlegging`, altså en grein

bøyes ned til jorden med en stein med toppen pekende opp. Da vil den delen av greina som er i kontakt med jorden danne røtter, og du har, i løpe av noen uker en ny busk.

Du kan også bruke siste års skudd til formering. Har busken mange nye skudd er det også fint å få tynnet i de nye skuddene.         Stiklingen skal ha åtte knopper, er det lange skudd får du kanskje flere stiklinger på et skudd.

IMG_6490

En av solbærbuskene er allerede på veg til løvsprett, den skal ikke benytte til stiklingsformering, klipp stiklinger av de  som står i knopp .

IMG_6487

Jeg setter stiklinger på et felt av plenen hvor jeg planlegger et nytt grønnsaksfelt neste sesong.  Når stiklingene slår røtter hjelper de til med å bearbeide jorden uten at du har tatt i en greip! Jeg legger aviser med god overlapping på området, da kommer ikke lyset igjennom til gresset og det vil etterhvert komposteres og gi næring til stiklingene. Steiner er fint for å holde avisene på plass. Fukt avisene godt før du stikker stiklingene igjennom avisen og ned i bakken.Stiklingene stikkes i jorda med fire knopper under bakken og fire over. Dekk det hele med halm og så er det bare å vente. Når stiklingsformeringen gjøres så tidlig er det sjelden behov for vanning senere i sesongen.

IMG_6489

blåbærstiklingDet er ikke bare bærbusker du kan stiklingsformere, også svartsurbær og junisøtmispel.

Bærbusker er supre også som hekk.

Lykke til!

Reklamer

3 kommentarer om “Formere bærbusker.

  1. Bærbusker som hekk er supert, ja. Men de må passes på og beskjæres. Vi brukte en gammel sort solbær og nå har vi solbær overalt. Det dufter utrolig godt!

    • Solbær er min favoritt av bærbuskene. Helt Enig med deg, de dufter herlig. De aller første skuddene er nydelige til te, men også i salaten😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s