Formere bærbusker.

Tiden er inne for å lage flere bærbusker. Den metoden som de fleste er kjent med er `grein avlegging`, altså en grein

bøyes ned til jorden med en stein med toppen pekende opp. Da vil den delen av greina som er i kontakt med jorden danne røtter, og du har, i løpe av noen uker en ny busk.

Du kan også bruke siste års skudd til formering. Har busken mange nye skudd er det også fint å få tynnet i de nye skuddene.         Stiklingen skal ha åtte knopper, er det lange skudd får du kanskje flere stiklinger på et skudd.

IMG_6490

En av solbærbuskene er allerede på veg til løvsprett, den skal ikke benytte til stiklingsformering, klipp stiklinger av de  som står i knopp .

IMG_6487

Jeg setter stiklinger på et felt av plenen hvor jeg planlegger et nytt grønnsaksfelt neste sesong.  Når stiklingene slår røtter hjelper de til med å bearbeide jorden uten at du har tatt i en greip! Jeg legger aviser med god overlapping på området, da kommer ikke lyset igjennom til gresset og det vil etterhvert komposteres og gi næring til stiklingene. Steiner er fint for å holde avisene på plass. Fukt avisene godt før du stikker stiklingene igjennom avisen og ned i bakken.Stiklingene stikkes i jorda med fire knopper under bakken og fire over. Dekk det hele med halm og så er det bare å vente. Når stiklingsformeringen gjøres så tidlig er det sjelden behov for vanning senere i sesongen.

IMG_6489

blåbærstiklingDet er ikke bare bærbusker du kan stiklingsformere, også svartsurbær og junisøtmispel.

Bærbusker er supre også som hekk.

Lykke til!

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s